Gör det själv-Vanliga fel och enkla mätmetoder!

De flesta saker går sönder förr eller senare. Men nu för tiden är saker och ting oftast så komplicerade att det avskräcker de flesta från att själva försöka laga. Detta är nog bra för de flesta. Har man ingen aning om hur saker fungerar skall man inte försöka laga dem.

Men är man som jag intresserad av elektronik faller det sej naturligt att försöka laga trasig sådan. Det som är trasigt har ju faktiskt fungerat en gång. Det gäller bara att hitta vad som är fel. Men det är inte alltid lätt. Ibland får man hålla på och mäta och klura en längre tid innan felet hittas. Och det har faktiskt hänt att jag försökt att laga elektronik som varit felkonstruerad från början. Där helt fel komponenter monterats. Då är det mycket svårare att laga.

OK. Är du intresserad av elektronik, kan använda ett universalinstrument, vet hur en transistor fungerar- då har jag här samlat ett antal vanliga fel samt metoder att hitta dessa.

Vanliga fel:

Ett vanligt fel på TV-apparater är att något i spänningsgenereringen inte fungerar. Symtomen är att TVn verkar helt död. Eventuellt hörs ett litet susande när den slås på. Efter några sekunder kanske även ett knäppande. (Detta gäller givetvis inte alla typer och märken.) Orsaken är att högspänningsgenereringen oftast har en central roll i TVns funktion. Om inte högspänningen kommer igång inom en viss tid efter TVn slagits på, så bryts allt ner. TVn verkar död. Då kan det vara högspänningstransformatorn som har gått sönder. Men att mäta på denna är inte lätt. Därför bör man mäta lite kring denna först för att ev. konstatera om andra komponenter är felorsaken (se transistor-/diod-mätning nedan).

Hos bildskärmar är det också problem med högspänningen, som hos TVn. Men ett annat problem som förekommer är att en effekttransistor i vertikal- och/eller horisontal-avlänkningen har gått sönder. Det är så höga och snabba effekter som denna skall styra när skärmen går i höga bildfrekvenser och hög upplösning att transistorn helt enkelt inte klarar av det i längden. Mät på de stora effekttransistorerna efter ev. fel (se transistor-/diod-mätning nedan). Har du hittat en som verkar trasig så löd loss den och mät igen. Det är inte ovanligt att den har en spole kopplad mellan två av benen. Detta kan då ge symtom av en trasig transistor.

I slutsteget på många effektförstärkare i hemmastereoapparater har man underdimensionerat kylningen. Och ofta är de inte kortslutningssäkra heller. Ett vanligt fel är då att slutsteget blir varmt och att lödanslutningen också blir varm, lodet smälter och oxid bildas på komponentbenet. Efter en tid har hela benet oxiderat med avbrott som följd. Kanske har man under en tid hört att det ploppar och knäpper i högtalarna. Och det blir bara värre med tiden.
För att åtgärda felet får man då helt enkelt löda loss komponenten, skrapa bort oxiden och löda dit den igen. (Ev. kan man använda högtemperaturlod.) Tyvärr kommer nog felet att uppstå igen efter en tid. Att förbättra kylningen kan i vissa fall vara svårt att göra. En sak kan vara att kolla var förstärkaren brukar stå placerad. Att stå en bit upp i en stapel i ett trångt skåp utan cirkulation är inte bra.
Det är inte ovanligt att stora komponentben är dåligt lödda från fabrik. Då funkar det bra att löda om benet.

Enkla mätmetoder:

När man får en felaktig apparat som skall lagas så finns det ett antal enkla steg som kan vara till hjälp för att hitta felet.

För att lättare hitta felet är det oftast till hjälp om man kan få veta hur felet uppstod? Om det luktade konstigt? Om det lät annorlunda före, under och efter felet uppstod? Om det har hänt förut? Var det åskväder då felet uppstod?

Öppna apparaten och försök se om något set bränt ut. Kanske luktar det konstigt kring vissa komponenter.

Tänk logiskt och försök fundera ut vad som fungerar och inte fungerar. Kommer det t.ex. ljud ur ena högtalaren men inte den andra så inser man lätt att något troligen är fel i det andra slutsteget. Men troligen är det inget fel på kraftaggregatet.

Titta på ledningsbanorna. Är de hela och snygga?

Är apparaten helt död så är det nog på sin plats att kolla säkringarna. Prova då att stoppa dit en ny. Om den går sönder direkt så är man felet på spåren.
Funkar apparaten efter säkringsbytet så är det nog OK så. Troligen har det varit en olycklig strömspik som skjutit säkringen. Men det kan vara läge att låta den gå en stund och bli varm. Felet kanske kommer tillbaka. Prova med att banka på den lite också.

När man vet i vilket område som felet finns, kan man lätt mäta med ett universalinstrument på komponenterna. Framförallt kan man göra detta på dioder och transistorer mha pip-funktionen hos de flesta instrument (pip om < 20 ohm). Mät då mellan alla ben i alla kombinationer på varje diod och transistor. Är det OK skall det INTE pipa. Om man dessutom har diod funktion i instrumentet kan man försöka mäta så att det är 0.5-0.7V spänningsfall över alla vanliga diodfunktioner. Det kan dock vara lite svårt att veta vad som är bas, emitter och kollektor på transistorerna. Men man får testa sej fram.

Med hjälp av ett vanligt universalinstrument hittar jag 95% av alla fel. Så det är en ganska kraftfull metod